Yoga för migVad är yoga?


Det finns nog lika många svar på den frågan som det finns utövare. Gemensamt för de flesta tror jag att det skapar mer balans och harmoni i livet. Med hjälp av kroppsövningar stärker man kroppen samtidigt som man mjukar upp den från insidan.


För mig innebär yogan ett förhållningssätt till livet. Övningarna jag gör på mattan tillsammans med andetaget stärker min inre drivkraft. Centralt inom yogan som livsfilosofi är icke-våldsprincipen, ahimsa. Det innebär att leva ett liv som bygger på kärlek och omsorg, till allt det vi har omkring oss. Mitt hjärta klappar extra mycket för vår miljö.


Den vanligaste kommentaren jag får när jag pratar om yoga är att "jag kan inte yoga, jag är så stel", men alla kan yoga. Man börjar bara med olika kroppar och förutsättningar. Det handlar inte om att slå knut på sig själv eller nå tårna i en viss position, utan om närvaron och känslan när man gör övningen.


Yogan för mig, är precis som livet självt, en ständigt pågående utvecklingsprocess. Varken livet eller yogan kommer att se likadan ut idag som i framtiden.


Vad är yoga för dig?